https://nunzia.nl/wp-content/uploads/2015/11/Il-trovatore.jpg

Il Trovatore van Verdi

Genoten van de uitvoering van de beroemde opera Il Trovatore (de troubadour) van Verdi in de Stopera in Amsterdam. Het verhaal van de twee mannen, de graaf van het Spaanse Aragon (Il Conte di Luna) en de troubadour Manrico, die strijden om één vrouw (Eleonora), met dodelijke afloop. Maar de eigenlijke hoofdpersoon is de geheimzinnig zigeunerin Azucena. Zij is uit op bloedige wraak wegens de dood van haar moeder op de brandstapel. En om de intrige compleet te maken is er nog sprake van een persoonsverwisseling: Manrico is grootgebracht door Azucena, maar is eigenlijk de zoon van de oude graaf van Aragon en broer van de Conte di Luna, iets wat de beide mannen niet weten. Pas nadat de Conte di Luna de troubadour Manrico heeft vermoord, komt hij erachter dat hij zijn eigen broer om het leven heeft gebracht.
Een stuk vol spanning, liefde, bloedige wraak, bedrog en dood met als kers op de taart de muzikale leiding van Maurizio Benini die met het orkest de muziek van Verdi adembenemend liet uitkomen!

Ook interessant was het natuurlijk om te kijken hoe in de ‘boventiteling’ in de zaal de vertaling Italiaans-Nederlands was uitgevoerd. Altijd weer knap vertaalwerk en een vak apart om daarin de juiste toon te raken!

Verdi begon in april 1851 met het componeren van de muziek voor deze opera en in april 1853 werd Il Trovatore voor het eerst ten tonele gebracht in het Apollotheater in Rome. De voorbereidingen gingen niet zonder slag of stoot. Terwijl het libretto van Il Trovatore werd geschreven, stierf de auteur, Salvatore Cammarano, waarna Verdi een vervanger moest zoeken voor deze bedreven operaschrijver. Tijdens het componeren van de muziek overleed ook nog Verdi’s moeder, van wie hij veel had gehouden. Gezegd wordt dat Verdi’s verdriet een uitweg vond in de moederfiguur van de zigeunerin Azucena.

Bron: De Nationale Opera